Podpora elektromobility v Bratislave

20.02.2015 3373x

Rozumná podpora elektromobility je vo všeobecnosti dobrý krok. Nemám na mysli obrovské dotácie, tie krivia trh, ale napr. výstavba nabíjačiek a k nim vyhradenie parkovacích miest len pre elektromobily.

V prvom rade chcem pochváliť Bratislavu, alebo skôr Ministerstvo hospodárstva (pod vedením Juraja Miškova), že vyvíjali snahu a podporovali elektromobilitu. Nedopadlo to však najlepšie.

Aj keď k nabíjačke "vyhradili" dve parkovacie miesta, nedopadlo to najlepšie. Takto vyzerá situácia na nabíjačke počas bežného dňa:
(Nabíjačku samotnú vidno vpravo za elektromobilom Daewoo Nubira)

Značenie má viacero problémov, na väčšinu z nich ma upozornili privolaní policajti:

  1. Policajt nemá ako vedieť, o ktoré dve miesta ide, keďže tam nie je vodorovné značenie. (Možno sa jedná o dva boxy na druhej strane budovy. Náhoda je sviňa :-)
  2. Policajt nemá ako vedieť, že nejde o elektromobil. (všeobecný rozhľad, neprítomnosť kábla a výfuk nie sú asi dostatočné.)
  3. A ešte bonus: Značka "zákaz zastavenia" začína platiť až za značkou.

Stačilo by pridať vodorovné značenie, zmeniť značku na "P Reservé" s dodatkovou tabuľou "Pre elektromobily počas nabíjania".

Na základe týchto zistení som už v polovici Januára 2015 podal podnet na magistrát, aby situáciu riešili. Po pátraní po zodpovednej osobe, viacnásobnom telefonovaní, preposielaní, mailovaní a urgovaní začali údajne situáciu riešiť. Kedy sa ľady pohnú, uvidíme. Dám vedieť.

P.S. Takto to má vyzerať (Nitra):

Update 13.6.2015

Dnes som opäť prišiel do Bratislavy a na moje veľké počudovanie, už boli na mieste osadené nové značky. Úprimne: Už som to ani nečakal.

V Nedeľu 14.6. som mal veľa jázd v Bratislave, miesto na nabíjačke bolo krásne dostupné počas celého dňa. Rozmýšľam, či je to tým, že je víkend a je oveľa nižšia vyťaženosť parkoviska alebo ľudia začali rešpektovať značenie (viem, občas som naivný).

V Pondelok ráno to bolo ešte ako-tak voľné, no počas dňa sa opakovala úplne klasická situácia. Moje vzdušné zámky sa rozpadli. Tak teda, že je nové značenie, zavolám políciu. Zavolal som a bohužiaľ aj tu nastala len klasická situácia. Značka už je síce fajn, ale ešte nie sú čiary na zemi. Vybavené.

Podávam teda opäť podnet na magistrát, aby sa doriešili aj tie čiary. Snáď o ďalšieho pol roka už to bude OK. Dám vedieť.

Update 24.6.2015

Na moje veľké prekvapenie, vodorovné značenie netrvalo až tak dlho. Zhruba dva týždne po značkách je aj toto v poriadku a situácia je konečne napravená. Trvalo to cca 156 dní.



« Blog