Podpora elektromobility v Prešove

06.05.2015 2601x

Je chvályhodné, že aj v Prešove myslia na elektromobilitu. V centre mesta, na Metodovej ulici pribudla nedávno nabíjačka Mennekes Typ 2. Je však viacero faktorov, ktoré potrebujú doladiť.

Výkon nabíjačky

Problematický je hneď výkon nabíjačky. V Prešove sa rozhodli ísť (pravdepodobne lacnejšou) cestou a ich voľba padla na 11KW-ovú nabíjačku. Úplne rovnako tam mohla byť 22KW nabíjačka, ktorej dvojnásobný výkon umožní polovičný čas nabíjania. Toto možno neplatí pre každý elektromobil, pre moju Teslu Model S s Dual Chargerom je to žiaľ tak. Plné nabitie v Prešove by mi trvalo 8 hodín, v Košiciach 4.

Keď robím jazdy v Košiciach, k hodinovej jazde treba zhruba 45 minút nabíjania. Tento čas nepatrí do času jazdy a z môjho pohľadu ide o zbytočný prestoj. Tu v Prešove, pri polovičnom výkone, by bol potrebný dvojnásobný čas. Keďže sídlo firmy Zajazdi si na Tesle je od Prešova dosť ďaleko (Hlohovec), Prešov nie je dostatočne efektívny na jazdy (zatiaľ).

Vyhradené parkovanie

K nabíjačke, aby bola použiteľná, je vhodné vyhradiť aj zopár parkovacích miest určených len pre elektromobily. Inak je nabíjačka nepoužiteľná, ako napr. v Bratislave na Mierovej. Tu v Prešove sú síce vyhradené miesta, no pre invalidov. Kým nie som invadid, svoj elektromobil si tu oficiálne nabiť neviem.

Nabíjačka v Prešove

Treba aj pochváliť

Chválim každý krok, ktorý podporuje elektromobilitu. Tu v Prešove, okrem toho, že pribudla prvá Mennekes Typ 2 nabíjačka, je chvályhodné aj to, že hoci sa jedná o platené parkovisko, pre elektromobily zostáva bezplatné.



« Blog