Prečo sa pri zmene termínu účtuje storno poplatok?

06.05.2016 2257x

Plány sa menia a občas sa stane, že z termínu, ktorý si zákazník vybral, sa stane termín nevyhovujúci. Čo v takom prípade?

Treba si uvedmiť dôležitú vec!

Odkedy zákazník potvrdí termín, už nejde len o jeho plán, už sme v plánovaní aj my. Máme preňho vyhradené miesto a čas, kedy si príde zajazdiť. Vynaložíme úsilie, aby sme sa na dané miesto dostali, neraz krížom cez celú republiku a to na naše vlastné časové aj prevádzkové náklady. Poplatok za pristavenie si pri jazdách neúčtujeme. Je to od nás gesto dobrej vôle, že sme sa dohodli a že dohoda obojstranne platí.

Samozrejme jázd je viacej, existujú aj definované minimálne počty jázd. No každý, kto potvrdil jazdu berie na seba časť dohody.

A zrazu sa plány zmenia...

Zákazníci intuitívne očakávajú reakciu: jasné, nič sa nestalo, prídite nabudúce. Ono to však takto bohužiaľ nefunguje. My sme vynaložili úsilie, vznikli nám reálne náklady a nemôžeme ich len tak ignorovať. Pre každú jazdu, ktorá nie je, vznikne časový prestoj v ktorom treba zaplatiť:

  • Čas státia vozidla. Ekvivalent je stojné pri taxislužbe. Čas sú peniaze. Nebyť rezervácie, mohol tu jazdiť niekto iný.
  • Čas státia inštruktora. Bolo by férové nezaplatiť predavačke za čas, ktorý bola v obchode, len preto, že vtedy neprišiel žiadny zákazník?
  • Ušlá jazda. Niekto iný by si možno tento termín rezervoval a naozaj využil.
  • Pristavenie. Časť nákladov na pristavenie musí pripadnúť aj na túto jazdu.
  • Iné. Napr. na niektorých parkoviskách sa účtuje parkovné.

Iné služby majú tiež storno

Dá sa iná služba zmeniť len-tak, bez storno poplatku? Napr. dovolenka? Umožní ju niekto pár dní pred termínom, len-tak presunúť alebo vrátiť peniaze? Prípadne let? Ak sa zákazník nedostaví, na ďalšie lietadlo už prístup zdarma nedostane.

Čo ak má zákazník vážne dôvody?

Napr. zdravotné. Stane sa, že zmena plánu nastane mimo náš dosah, no aj v tomto prípade platí:

Dôvod sa nerozlišuje! Pravidlá totiž musia byť presné. Náklady nám vznikli. Našu časť dohody sme dodržali. Bohužiaľ nie sme charita, ale biznis, preto musíme mať biznis prístup. V taktomto prípade je dobré poslať na jazdu niekoho známeho a sebe potom objednať ďalšiu - so zľavou. Nech jazda neprepadne.

Prečo má prenajímateľ právo odrieknuť termíny?

Máme za to, že odrieknutím niektorých termínov pomôžeme v konečnom dôsledku zákazníkovi. Ak napadne hustý sneh, aj pre zákazníka je lepšie jazdu si užiť inokedy, na suchej ceste. Niektoré prípady však ovplyvniť nedokážeme. Ak napr. auto dostane defekt, nie je lepšie jazdu preložiť ako o ňu prísť?

Náš prístup je štandardný. Napr. ako v prípade aeroliniek. Ak sa let nekoná, o zákazníka je postarané a letí inokedy. My ideme ešte ďalej a v našom prípade môže dokonca požiadať aj o vrátenie peňazí.

Ako postupovať v prípade zmeny termínu?

Možností je viacero:

  • Ak je to dostatočne skoro (viac ako 7 dní pred jazdou), sme ochotní jazdu presunúť bezplatne. Riziko, že sa nám už termín neobsadí berieme na seba.
  • Ak je to však menej ako 7 dní, no viac ako 24 hodín, stále sa vieme dohodnúť. Storno poplatok je účtovaný podľa cenníka. Tým pokryjeme aspoň minimálne náklady. V tomto prípade je možnosť storno poplatok zaplatiť, alebo ho odrátať zo zaplatenej ceny a zvyšok peňazí vrátiť.
  • Na poslednú chvíľu už však plány meniť nedokážeme. Ak chce niekto zrušiť termín menej ako 24 hodín pred jazdou, prípadne sa na jazdu vôbec nedostaví (či už s ohlásením alebo bez), jediná možnosť je nechať jazdu prepadnúť. Toto sú hlavne prípady, keď zákazník na jazdu zabudne úplne.
  • Je tu aj ďalšia možnosť: Poslať na jazdu kamaráta. Kamarát bude mať zážitok a zákazník si neskôr môže kúpiť ďalšiu jazdu so zľavou.


« Blog